ePrivacy og GPDR Cookie samtykke levert med TermsFeed Privacy

Boligens mest brukte rom er også det vanskeligste å belyse. Heldigvis finnes det løsninger som både lyser opp og setter stemning på kjøkkenet.

Ingen rom i hjemmet krever mer av belysningen enn kjøkkenet. Lyset skal gi god oversikt til matlaging, vasking og lekselesing, og samtidig gi deg sinnsro når familiemiddagen skal nytes.

Fleksibilitet og funksjonalitet er nøkkelordene. ELKO og SG viser oss hvilke løsninger som gir deg begge deler.

Les også: Få et praktisk – og trendy – kjøkken

Downlights eller spotlights?

Nordmenn legger mye penger i kjøkkeninnredning, og bytter ofte ut fronter og andre detaljer for å gi rommet et personlig preg. Har du et kjøkken du er stolt av og vil vise frem, bør du velge belysning som fremhever detaljene – uten å stjele oppmerksomheten.

Downlights installeres i taket, og skjuler dermed store deler av lampen og alle ledningene. Det gir deg også skarpt lys over arbeidsflatene, og samtiig mulighet til å effektbelyse deler av rommet.

Har du ikke mulighet til å felle inn downlights i himlingen, kan du gå for spotlights på skinner. De gir deg samme, gode oversikt, og fungerer ekstra godt i kombinasjon med takmonterte armaturer.

Spar penger med LED og dimmere

ELKO-dimmere gir god belysning der det trengs. Her ser du Plus-varianten. Foto: ELKO.

Har du et stort og åpent kjøkken, med et eget område til spisebordet? Da trenger du mulighet til å justere belysningen over bordet. Sterk belysning er vel og bra når barna skal gjøre lekser, men kanskje ikke like godt egnet til fredagstacoen.

Bytter du ut lysbryteren med en dimmer, får du enda mer ut av rommet. Da kan du enkelt ta hjemmekontoret rundt middagskontoret, og samtidig sette stemningen når det er tid for middagshygge.

Et ekstra sparetips er å velge lamper med LED-pærer. Disse pærene reduserer strømforbruket til belysning med 80-90 prosent, og gjør godt for både miljøet og lommeboken.

Belysning over benken

Over arbeidsflatene trenger du ekstra skarp belysning. Desidert viktigst er benken, der du også har komfyrtopper og oppvaskstasjoner. Her kan du bruke alt fra lysstoffrør til downlights med halogen- og LED-pærer – det viktigste er at du vet hvilken belysning som gir deg hva.

For montering under kjøkkenskapene egner Ministar seg i børstet stål. Du kan også vurdere innfelt downlight for rommet av typen Junistar Gyro Dali i børstet stål og spotlightskinnen Zip Zoom 230V i børstet stål. Foto: SG.

  • Lysstoffrør: Gir jevn belysning og lav varmeutvikling. Må ha list foran for å unngå blending.
  • Downlights med LED/halogen: Gir punktvis og direkte belysning. Gir svært god lysspredning, og koster mindre i lengden.

Du kan også montere spotlightskinner i fremkant for kjøkkenskapene. Da får du også godt lys inne i skapene når du åpner dørene.

Godt arbeidslys er viktig under benken. Velg løsninger som er både kostnadseffektive og skaper oversikt! Foto: Shutterstock.

Har du ikke overskap? Da står du fri til å velge og vrake av belysningsløsninger, enten det er veggmonterte lamper eller takmonterte armaturer. Bare fantasien setter grenser!

Lyst på et

trendy og praktisk kjøkken?

Drømmekjøkkenet er rett rundt hjørnet. Her er tingene du bør huske på til oppussing.

SE HELE SAKEN

Landlig kjøkken

Med moderne el-matriell

Et kjøkken med landlig interiør vitner om gammeldags lun hygge. Samtidig møter det de moderne kravene til komfort og praktiske løsninger.

SE HELE SAKEN

Gjør

Kjøkken­belysningen ny

Skal du pusse opp kjøkkenet? Ikke glem det elektriske materiellet – det er enklere enn du tror å bytte det ut.

SE HELE SAKEN

Vi er medlem av

Elkonor