ePrivacy og GPDR Cookie samtykke levert med TermsFeed Privacy

Drømmekjøkkenet er rett rundt hjørnet. Her er tingene du bør huske på til oppussing.

– Det første jeg gjør er å se på huset og stilen. Dernest er jeg opptatt av behovet til de som bor der. Jeg vil vite hvem som lager maten, hva de trenger av lys og plass og undersøker hva de er opptatt av, sier interiørarkitekt Eli Skogsrud hos In House i Oslo.

Les også: Slik velger du riktig kjøkkenbelysning

Velg praktisk kjøkkeninnredning

Videre bør du få interiørarkitekten til å lage en planløsning for kjøkkenet. Er det lite, stort, smalt eller romslig? Uansett lønner det seg å velge plassbesparende løsninger, som utnytter kapasiteten i alle kriker og kroker.

Noen smarte skuffeløsninger er:

  • Sokkelskuffer: Ekstra lagringskapasitet langs gulvet.
  • Tilpassede hjørneskuffer: Gir deg lagringsplass i kroken.
  • Smale uttrekksskuffer: Lar deg utnytte de siste 20 centimetrene.

Åpne løsninger gir større romfølelse

Er kjøkkenet vegg-i-vegg med oppholdsrommet? Slå ned veggene som blokkerer vinduene i oppholdsrommet, og du får mer naturlig sollys inn på kjøkkenet. Store vinduer gir god belysning på dagtid, helt uten elektrisitet. Husk også at østvendte vinduer gir godt direkte lys, mens vestvendte vinduer slipper inn ettermiddagssolen.

Det viktigste er at rommet enkelt gir stemningen du ønsker å skape. Da trenger du også fleksibel belysning – og det får du med dimmere fra ELKO.

Juster belysningen etter behov med ELKO Plus dimmer. Har du for eksempel en hengende armatur over spisebordet med dimmer, kan du både spise og jobbe på samme sted med rett belysning. Husk imidlertid at hengende lamper bør være minst 55-70 centimeter over bordflaten for godt og jevnt lys.

Les også: Gjør kjøkkenbelysningen ny

ELKO Plus dimmer gir deg fleksibiliteten du trenger.

Kjøkkenlys som skaper stemning

Godt arbeidslys er viktig når du skal lage mat. Lyskilder over benk, vask komfyr er derfor et must. Gå for downlights! ELKO Bright-serien har innfelte downlights med LED-belysning, som glir sømløst inn i resten av interiøret.

Visste du forresten at LE-pærer er det mest kostnadseffektive alternativet? Et så enkelt grep kan nemlig redusere strømforbruket til belysning med 80-90 prosent i året.

Har du spisebord på kjøkkenet, bør du absolutt vurdere ELKO Plus dimmer. Da gjør du rommet mer fleksibelt, slik at du kan både spise og jobbe hjemmefra på samme sted. Husk imidlertid at hengende lamper bør være minst 55-70 centimeter over bordflaten. Da får du jevn belysning, hele tiden.

Downlights samlet på rekke i ramme kan gi en stilfull effekt. Foto: ELKO

Hvordan skal kjøkkenet se ut?

– Vi ser flere hvitevarer enn tidligere, gjerne kamuflert i høyskapene, og stekeovnen og dampovnen vil vi ha i arbeidshøyde. Kaffemaskinen, oppvaskmaskinen og kjøle- og fryseskap skjuler vi også bak skapfronter, sier Skogsrud.

Flere ønsker seg også to av hvert, og da kan mangel på stikkontakter bli et problem. Gjør det ordentlig når du først skal pusse opp! Bytt ut en av de gamle stikkontaktene med multistikk, så slipper du frustrasjonen over å aldri ha nok uttak.

Kaffemaskinen har gjerne sin faste plass. Der bør du velge ELKO stikkontakt med tidsbryter. Da slipper du å bekymre deg for om du slo av kaffetrakteren, siden strømmen i uttaket slås av automatisk etter gitt tid. 

En stikkontakt med tidsbryter gjør at du alltid er trygg på at elektrisk utstyr er avslått. Foto: ELKO.

Slik velger du

riktig kjøkken­belysning

Boligens mest brukte rom er også det vanskeligste å belyse. Heldigvis finnes det løsninger som både lyser opp og setter stemning på kjøkkenet.

SE HELE SAKEN

Landlig kjøkken

Med moderne el-matriell

Et kjøkken med landlig interiør vitner om gammeldags lun hygge. Samtidig møter det de moderne kravene til komfort og praktiske løsninger.

SE HELE SAKEN

Gjør

Kjøkken­belysningen ny

Skal du pusse opp kjøkkenet? Ikke glem det elektriske materiellet – det er enklere enn du tror å bytte det ut.

SE HELE SAKEN

Vi er medlem av

Elkonor